Chocolade is een van de voedingsproducten die mensen het meest zoeken, koesteren en waarderen. Wit, stevig of donker, er zijn vrijwel eindeloze manieren om van de zoetheid en rijke smaak te genieten. Een extra bonus zijn de ongelooflijke gezondheidsvoordelen van chocolade, die onderzoekers hebben bestudeerd en bewezen waar te zijn.
De geschiedenis van chocolade
In 500 na Christus werden cacaobonen geconsumeerd door de oude Maya-volkeren. Enkele jaren later werden de bonen door de Azteekse beschaving ontwikkeld voor andere doeleinden, zoals drankjes. In die tijd groeiden cacaobomen overvloedig in Midden- en Zuid-Amerika.
Sindsdien worden cacaobonen op grote schaal gebruikt om een verscheidenheid aan consumentenproducten te maken. Momenteel worden cacaobomen verbouwd in alle tropische regio’s, voornamelijk in het Caribisch gebied, Nieuw-Guinea, Zuidoost-Azië en Afrika.
Wie heeft chocolade ontdekt
Historici geloven dat Christoffel Columbus de aanwezigheid van cacaobomen ontdekte. Ze geloven ook dat Columbus enkele van de inheemse cacaoplanten heeft meegenomen naar Spanje.
20 jaar later erkende de metgezel van Columbus de commerciële waarde van cacaobonen, nadat hij deze informatie had vernomen uit meer gekoloniseerde landen, waaronder Honduras.
Waarom wordt chocolade chocolade genoemd?
We weten allemaal waar we aan denken als we het over chocolade hebben, maar het blijkt een interessante geschiedenis te hebben.
Volgens de Merriam Webster Dictionary, evenals vele andere bronnen, komt chocolade van het woord ‘chocolade’, een term die werd voorgesteld door de bewoners van de Azteekse beschaving. Professor Michael Coe stelt echter dat het de Spanjaarden waren die de term bedachten door het Maya-woord “chocol” en de Azteekse term voor water, “atl” te combineren. Een andere theorie suggereert dat chocolade afkomstig is van het Maya-woord “chokola’j”, wat zich vertaalt naar “samen chocolade drinken”.
Toen chocolade Europa binnendrong, werd het nog steeds als drank geserveerd. Maar deze keer bevatte het suiker, dus de zoete chocoladedrank was geboren.
Aankomst van chocolade in Europa
In het begin was de zoete drank een luxe ding. Aan het begin van de 17e eeuw werd het een betaalbaar product voor gewone mensen. Veel cafés en chocoladewinkels verkochten chocoladedranken in Londen nadat ze op grote schaal verkrijgbaar waren op de lokale markt.
Het was op dit punt dat de vraag naar cacao toenam. Als gevolg hiervan hebben onder meer Frankrijk, Nederland en het Verenigd Koninkrijk besloten om cacaobomen te telen in hun kolonies in het Caribisch gebied, Afrika en Zuidoost-Azië.
Moderne chocolade
Het begon allemaal in 1828, toen een Nederlandse chocolatier een methode ontdekte om vet uit cacaobonen te halen. Samen met andere processen slaagde de uitvinder erin een fijn poeder te creëren, nu bekend als cacao. Behandeld met alkalisch zout, vermengt cacao zich gemakkelijk met water, evenals met andere ingrediënten zoals suiker. Er zijn ook vaste chocoladeproducten geproduceerd en commercieel gedistribueerd.
In 1894 creëerde Joseph Storrs Fry (een Engelse chocolatier) ’s werelds eerste eetbare chocolade. In 1879 combineerde een Zwitserse fabrikant melkpoeder met cacao om een nieuw product te creëren: melkchocolade.
België en chocolade
België werd al snel een must-see land voor moderne chocolade. Zijn reputatie heeft door de eeuwen heen continenten doorkruist. Het heeft de grootste chocolademakers ter wereld.
Open een chocoladewinkel
Je hoeft niet per se een meester-chocolatier te zijn om een chocoladefabriek te openen.
Alleen de passie voor chocolade en de verkoop kan volstaan. De makkelijkste manier is in dit geval om een franchise af te sluiten en met hulp van een makelaarskantoor de perfecte bedrijfsruimte te vinden. Sommige makelaars zijn gespecialiseerd in commerciële huurovereenkomsten.
Zodra de perfecte locatie is gevonden, hoeft u alleen nog maar de huurovereenkomst te ondertekenen. Wees toch voorzichtig met de verbintenissen van de huurovereenkomst en de opbouw van uw huurwaarborg. Het is in België onontbeerlijk om een huurovereenkomst te kunnen afsluiten, zowel van commerciële als van particuliere aard.
Comments are closed.